Huis voor jongeren met zorg

"

Datum

zaterdag, jan 23

Schrijver

Wouter - Gofourward

Nieuwe Hooiberg in Borne wordt huis voor jongeren met zorg

BORNE – De voormalige basisschool de Hooiberg wordt gesloopt. Op die plek wordt een woonzorgvoorziening gebouwd voor jongeren met een verstandelijke beperking.

Het nieuwe woonzorgcomplex De Hooiberg.

“Een doorbraak”, noemde wethouder Michel Kotteman woensdag de laatste ontwikkelingen rond De Hooiberg. Zo’n drie jaar lang was er discussie over de voormalige school. Ouders uit Stroom Esch wilden in 2017 in de eigen wijk een voorziening voor hun kinderen die zorg nodig hebben. Er werd een projectgroep gevormd. De plannen kregen meer en meer vorm. Er waren veel mensen en organisaties bij betrokken.

Maar de definitieve uitwerking heeft heel wat voeten in de aarde gehad. De weg is nu vrij om De Hooiberg te slopen. Dat gebeurt naar verwachting eind deze maand. Ervoor in de plaats komt een gebouw met twaalf appartementen, dat nog dit jaar zou moeten worden geopend.

Struikelblok

Zorgbehoevende jongvolwassenen tussen 19 en 27 jaar die nu ook in Stroom Esch wonen, thuis bij hun ouders, of elders in de gemeente of Hengelo kunnen daar straks een plekje vinden. Met inzet van de Wet Langdurige Zorg (WLZ) is hun behoefte aan zorg gegarandeerd. Voor de ouders wordt het alsmaar zwaarder de zorg thuis te organiseren. In 2017 al kwamen zij met het initiatief om in de eigen wijk tot een zorgvoorziening te komen. Met name de financiering van het gebouw bleek lange tijd een struikelblok.

Afgesproken is nu dat de gemeente als eigenaar het pand overdraagt aan Welbions. Borne schrijft zo’n 1,5 ton af op het gebouw. De corporatie investeert in de nieuwbouw en beheert en verhuurt het pand aan een stichting waarin de ouders de handen ineen hebben geslagen.

Huiselijk

De jongeren krijgen straks 24 uurszorg, gefinancieerd door de WLZ. In het gebouw heerst straks volgens de doelstellingen een huiselijke sfeer. Naast de appartementen is er plek voor een gemeenschappelijke ruimte waar ook buurtbewoners welkom zijn. Het nieuwe gebouw wordt energieneutraal opgeleverd. Ouders die straks hun kinderen in De Hooiberg hebben wonen, krijgen inspraak bij de dagelijkse gang van zaken.

https://www.tubantia.nl/hengelo/nieuwe-hooiberg-in-borne-wordt-huis-voor-jongeren-met-zorg~adea7a7f/